Adevarata problema cu comentariile anonime pe Internet

Iulian-Padurariu-copy

Pe 10 Octombrie, a aparut o veste pe PC Word, cum ca “EU court holds news website liable for readers’ comments”, preluata a doua zi de Mediafax sub titlul “CEDO a decis: Site-urile sunt responsabile legal pentru comentariile lasate de utilizatori”.

Daca titlul original e cat de cat ok, in sensul ca da, “o pagina de stiri a fost gasita responsabila de comentariile cititorilor”, titlul ajuns la noi e extrem de inselator. Nu “site-urile sunt responsabile”, ci unul dintre site-uri a fost gasit responsabil…”.

Ce nu apare in titlul articolului (Mediafax) e continuarea logica din punct de vedere legal: “… atata vreme cat cititorii pot sa scrie comentarii fara sa se inregistreze”. Problema ca responsabilitatea sa ajunga pe umerii site-ului de stiri in discutie se pune doar daca identitatea autorilor comentariilor este greu de stabilit, astfel incat nu pot fi trasi direct la raspundere.

“In ianuarie 2006, Delfi a publicat un articol despre decizia unei companii de feriboturi de a schimba rutele, ceea ce a dus la intarzieri in deschiderea unor drumuri alternative mai ieftine catre unele insule. Mai multi cititori au scris comentarii jignitoare si amenintatoare la adresa companiei si a proprietarului ei. Drept urmare, proprietarul companiei a dat in judecata Delfi, in aprilie 2006, si a primit 433 de dolari despagubiri.”

Subiectul in discutie nu este faptul ca pe site au aparut comentarii, ci faptul ca aceste comentarii au fost postate fara a se putea identifica autorul. In mod normal, o opinie are valoare doar daca poate fi identificat cel ce o emite. Desigur, emitentul opiniei poate opta pentru o postare anonima, ceea ce sta in esenta drepturilor la opinie si la viata privata. Insa anonimatul nu e tot una cu lipsa identitatii.

Asta e si motivul pentru care in Europa (care conteaza) logarea la un Wi-Fi gratis se face doar dupa o autentificare care sa poate depista persoana din spatele acelei logari. In Germania si Italia se face prin card de credit sau numar de mobil. In alte tari or fi alte metode. Mai putin conteaza. Ce conteaza e faptul ca fie furnizorul de internet, fie site-urile pe care se navigheaza, cauta un mod de a putea identifica utilizatorul.

Legea cere trasabilitatea comentariilor pana la autor, nu transferul responsabilitatii catre vehicolul media (in cazul nostru un website) sau catre furnizorul platformei de comunicare (in cazul nostru Internetul). Asta consider eu ca a fost adevarata problema, iar rezolvarea ei ar trebui sa aiba de-a face cu postarea comentariilor sub responsabilitatea adevaratei noastre identitati, nu sub pseudonime gen “steauademare2004”, fara vreun mod de a ajunge la individ atunci cand acesta intreprinde actiuni in afara a ceea ce societatea in general considera ca fiind in cadrul legii. Aduci o calomnie? Platesti. Faci o amenintare? Platesti. Furi? Platesti.

Eu cred ca putem trece peste exemple pentru a ajunge la esenta. Ca e identificare prin card, ca e cu buletinul, sau pasaportul, ca e cititorul de amprente de la 5S, mai putin conteaza. Ideea e ca “identitatea” e cea care conteaza, ea are drepturi si responsabilitati, nu “steauademare2004”. De aceea, lumea virtuala cauta sa lege identitatea reala de cea digitala, iar cand vezi ca un biet site amendat ca a lasat niste injurii sa fie publicate, inseamna ca suntem pe drumul cel bun. Ce va fi peste 5 ani (cel mult)? Eu cred ca va aparea din ce in ce mai prezent conceptul de “identitate digitala”, ce va lega cele doua lumi, cea reala de cea virtuala.

Am intalnit la MIT omuleti care leaga identitatea reala de cea virtuala masurandu-ti bioenergia corpului. Deci, nu as vorbi de forme de identificare (pentru ca care fiecare le percepe in functie de experientele personale), ci as vorbi de ideea de fond: in online, trebuie sa ne asumam toate responsabilitatile pe care le avem si in non-online, daca pot spune asa.

Iar daca esti site de stiri care nu poti identifica cine e in spatele unor comentarii anonime considerate ca fiind calomnioase? Atunci platesti!

Cu atat mai mult cu cat acel site a obtinut si obtine in continuare beneficii financiare (adica incaseaza publicitate) de pe urma traficului dat de … comentarii calomnioase non-identificabile…

Astept comentarii fie ele anonime sau nu, dar identificabile, va rog.

Post scris pentru manafu.ro si publicat in data de 13 Octombrie 2013

 

0 comments